100 Hari Sebelum Sakaratulmaut...Assalamualaikum...

Kali pertama mil membaca tanda-tanda kematian seseorang ini. Mil kakuh seketika. Perasaan takut, dan seram bagai bermain-main disekeliling perasaan mil. Mil bertanya pada diri sendiri. Adakah "aku" sudah bersedia untuk menghadapi sakaratulmaut?. Sedangkan tidak terkira dosa yang "aku" lakukan. Mungkin seeloknya bila dikongsikan tanda-tanda kematian ini dapatlah ia memberi satu impak yang baik dan kesedaran kepada mil dan para pembaca.

          Kematian adalah satu kewajiban untuk setiap insan yang bergelar manusia. Cuma yang membezakannya ialah waktu. Adakalanya ada yang "pergi" waktu muda, dan adakala sebaliknya. Sememangnya adalah satu nikmat dan kelebihan sekiranya seseorang itu diberikan petunjuk akan tanda-tanda pemergiannya. Sebenarnya, semua orang Islam akan mendapat tanda-tanda ini cuma sama ada mereka sedar atau tidak sahaja. Tanda ini akan berlaku lazimnya selepas waktu Asar. Seluruh tubuh iaitu dari hujung rambut sehingga ke hujung kaki seakan-akan mengalami getaran atau  mengigil.

Artikel yang mil petik dari seorang sahabat:

~~ Tanda 40 hari sebelum hari mati ~~

Tanda ini juga akan berlaku sesudah waktu Asar. Bahagian pusat kita akan berdenyut-denyut. Pada ketika ini daun yang tertulis nama kita akan gugur dari pokok yang letaknya di atas Arash Allah SWT. Maka malaikat maut akan mengambil daun tersebut dan mula membuat persediaannya ke atas kita, antaranya ialah ia akan mula mengikuti kita sepanjang masa. Akan terjadi malaikat maut ini akan memperlihatkan wajahnya sekilas lalu dan jika ini terjadi, mereka yang terpilih ini akan merasakan seakan-akan bingung seketika. Adapun malaikat maut ini wujudnya cuma seorang tetapi kuasanya untuk mencabut nyawa adalah bersamaan dengan jumlah nyawa yang akan dicabutnya.

~~ Tanda 7 hari ~~

Adapun tanda ini akan diberikan hanya kepada mereka yang diuji dengan musibah kesakitan di mana orang sakit yang tidak makan secara tiba-tiba ianya berselera untuk makan.

~~ Tanda 3 hari ~~

Pada ketika ini akan terasa denyutan di bahagian tengah dahi kita iaitu diantara dahi kanan dan kiri. Jika tanda ini dapat dikesan maka berpuasalah kita selepas itu supaya perut kita tidak mengandungi banyak najis dan ini akan memudahkan urusan orang yang akan memandikan kita nanti. Ketika ini juga mata hitam kita tidak akan bersinar lagi dan bagi orang yang sakit, hidungnya akan perlahan-lahan jatuh dan ini dapat dikesan jika kita melihatnya dari bahagian sisi. Telinganya akan layu dimana bahagian hujungnya akan beransur-ansur masuk ke dalam. Telapak kakinya yang terlunjur akan perlahan-lahan jatuh ke depan dan sukar ditegakkan.

~~ Tanda 1 hari ~~

Akan berlaku sesudah waktu Asar di mana kita akan merasakan satu denyutan di sebelah belakang iaitu di kawasan ubun-ubun di mana ini menandakan kita tidak akan sempat untuk menemui waktu Asar keesokan harinya.

~~ Tanda akhir ~~

Akan berlaku keadaan di mana kita akan merasakan satu keadaan sejuk di bahagian pusat dan ianya akan turun ke pinggang dan seterusnya akan naik ke bahagian halkum. Ketika ini hendaklah kita terus mengucap kalimah syahadah dan berdiam diri dan menantikan kedatangan malaikat maut untuk menjemput kita kembali kepada Allah SWT yang telah menghidupkan kita dan sekarang akan mematikan pula. Wallahua’lam...
          Sesungguhnya, tanda-tanda ini sememangnya satu kelebihan dan nikmat kepada mereka yang sedar agar dapat mempersiapkan diri dengan bekalan amalan dan urusan sesudah mati kelak. Bagi mereka yang tidak diberi kesedaran atau mereka yang hanyut dengan kenikmatan maka tanda ini akan lenyap begitu sahaja. Oleh itu, diri kena selalu beringat, everyone dies alone dengan hanya berbekalkan perkara baik dan buruk yang kita lakukan.


Think it use it 
Jangan Simpan
;