Bypass laman yang diblock di Universiti

Assalamulaikum, 

Lama pula mil tak update blog. Tak tahu nak masukkan entri apa, ada idea tapi tak tahu nak olah macam mana, bukannya pakar dalam bidang penulisan pun. Tapi, baru-baru ini ada kawan dari IPTA lain tanya mil macam mana nak bypass laman yang di sekat di universiti. Katanya, banyak yang kena block, dari facebook games sehinggalah youtube.

Contoh: Facebook games yang diblock (sebelum bypass)

Mil adalah juga bagi ada cadangan supaya guna cara kaedah tukar DNS server, tapi memang tak boleh masuk katanya. Ingat punya ingat ada satu cara atau trick lama untuk bypass laman yang disekat oleh pihak admin mengunakan software yang bernama ultra surf. 

Klik untuk Download : http://ultrasurf.us/

Cara penggunaan mudah sahaja, tak susah pun.
  • Download ultrasurf.zip > extract .zip file > kemudian launch .exe.
  • Untuk kali pertama pakai internet explorer dulu, kalau OK cuba web browser lain, tapi kena tengok version ultrasurf, kadang-kadang boleh guna browser lain.


Contoh : Bypass selepas penggunaan ultra surf 

Tapi kena tahu juga laman apa yang di block. Kalau SKMM BLOCK kena pakai Trick DNS server, klik sini untuk lihat tutorial.

Mil tak jaminlah penggunaan ini selamat atau tak?. Dengar-dengar sesebuah Universiti mempunyai “filter” sendiri untuk detect sesiapa yang membuat “nakal”. Jadi seeloknya lebih baiklah kalau ikut peraturan, betul tak?.

Notes : RISIKO & TANGGUNGJAWAB ANDA SENDIRI. 

Think it, Use it
Jangan simpan
21 Orang Pengkritik:

;