Bypass Laman yang di Block (Update)

Salam,

Kali ni mil nak kongsi pula, macam mana cara untuk bypass ke laman yang diblock. Sebenarnya mil dah post pun entri tentang cara masuk laman yang diblock kerajaan. Tapi, memandangkan ada info baru yang mil dapat, nak kongsilah dengan rakan-rakan serba sedikit.

 Sebenarnya ada 4 cara untuk bypass laman yang diblock iaitu melalui:
  1. Proxy-Based Apps
  2. Proxy Servers
  3. DNS Servers
  4. VPN percuma
Cara yang popular semestinya cara nombor 3. Senang, mudah dan tak payah nak pakai "tools" pun. Jadi cara inilah yang mil nak kongsi yang tiga lagi tu, nanti mil bagi link cara belajarnya.

Melalui pembacaan mil, DNS server nie sebenarnya terbahagi kepada dua, yang berbayar dan percuma. Nak ke yang berbayar?, mesti taknak kan.

Free Dns server yang popular, mestilah DNS server Mr. Google yang 8.8.8.8 & 8.8.4.4. aHha, yang DNS server ni orang biasa guna bila sesuatu laman di block.

Tutorial masuk Laman yang di block:



  • Step 1 & 2 : Masuk internet connection, right klik tekan status.


  • Step 3: Dah masuk “status”> properties.
  • Step 4: Then klik “Ipv4”>properties.


  • Step 5: Klik “DNS server”> masukkan address.. DONE!!!!!!
Free Public DNS Server
=> Service provider: Google
Google public dns server IP address:
• 8.8.8.8
• 8.8.4.4
=> Service provider:Dnsadvantage
Dnsadvantage free dns server list:
• 156.154.70.1
• 156.154.71.1
=> Service provider:OpenDNS
OpenDNS free dns server list / IP address:
• 208.67.222.222
• 208.67.220.220
=> Service provider:Norton
Norton free dns server list / IP address:
• 198.153.192.1
• 198.153.194.1
=> Service provider: GTEI DNS (now Verizon)
Public Name server IP address:
• 4.2.2.1
• 4.2.2.2
• 4.2.2.3
• 4.2.2.4
• 4.2.2.5
• 4.2.2.6
=> Service provider: ScrubIt
Public dns server address:
• 67.138.54.100
• 207.225.209.66

Di atas nie mil sediakan DNS server free yang ada. Terpulang nak pakai yang mana satu. Lepas itu, bolehlah download seperti biasa, tak kiralah kat Megaupload, Pirate Bay & etc. Mil sendiri pun guna cara nie.

Tapi, kalau pakai internet connection broadband, rasanya memang tak dapat guna, mil pun ada cuba guna celcom broadband, tapi tak dapat masuk laman yang diblock SKMM. Tapi Cubalah dulu, manatau dapat. Tambah info lagi, DNS server yang baik, boleh melajukan kelajuan browser.
 
Yang 3 cara lagi tu, boleh belajar >> KLIK SINI!!!!, tapi agak rumitlah.

Sekian.
Think it, Use it ^^ Jangan simpan.

40 Orang Pengkritik:

;